In Pokemon kaarten investeren? Slim of gevaarlijk?

Pokemon kaarten investeren

In Pokemon kaarten investeren? Slim of gevaarlijk? Dat is een vraag die vorig jaar tijdens de grote hype rondom Pokémon kaarten best vaak aan ons gesteld werd. Inmiddels is de hype van 2020/2021 voorbij en lijkt de markt weer een beetje afgekoeld te zijn. Het lijkt ons daarom leuk om even terug te blikken op de vraag of mensen die hun ‘slag hebben geslagen’ tijdens de hype er goed aan hebben gedaan om producten op te kopen, om daarna weer te verkopen. Disclaimer: wij gaan in dit artikel geen waardeoordeel geven over scalpers/resellers/investeerders et cetera. Wij willen het puur richten op de vraag of het loont of niet, los van de morele discussie.

Mensen die gesealde producten of losse kaarten opkopen om later weer te verkopen worden vaak oneerbiedig ‘flippers’ of ‘scalpers’ genoemd. Met name bij scalpers is er een negatieve ondertoon, omdat zij vaak producten in grote getallen opkomen met enkel het doel om die later te verkopen.

Natuurlijk zitten hier risico’s aan. Er is namelijk geen enkele zekerheid dat producten waardevast blijven of dat ze in prijs stijgen. Ook is de inflatie relevant voor de vraag of het wel of niet zinvol was om te investeren. De huidige inflatie is dermate hoog, dat sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden. Om het heel simpel te houden: een product moet meer in waarde stijgen dan de inflatie, omdat het je anders feitelijk niets heeft opgeleverd. Als een Pokémon product 5% duurder is geworden, maar het levensonderhoud ook, ben je dus eigenlijk niets opgeschoten. Als daarentegen het product 20% duurder is geworden en het levensonderhoud 5%, ben je er dus liefst 15% op vooruit gegaan! Dit is een erg simplistische samenvatting om even te schetsen dat ook inflatie een rol speelt. Verder laten wij de inflatie in dit artikel even buiten beschouwing.

Aan de hand van een aantal voorbeelden laten wij de risico’s zien van het investeren in Pokémon kaarten. Ook laten wij aan de hand van voorbeelden zien dat winst krijgen óók mogelijk is.

Charizard VMAX uit Shining Fates

blank
De oh zo populaire shiny Charizard VMAX uit Shining Fates, februari 2021

Wie kent hem niet? De immens populaire shiny Charizard VMAX uit Shining Fates! Honderden kinderen zijn bij ons in de winkel geweest in de hoop deze kaart te trekken. Wij hebben de kaart ook gekocht van één iemand en hebben hiervoor maar liefst € 320,00 voor betaald. Charizard, altijd populair! Wat kan er mis gaan? Nou, veel. Deze kaart is gekelderd in waarde sinds wij de kaart kochten, mede doordat Shining Fates veel reprints (een nieuwe product voorraad) kreeg en de kaart steeds vaker en vaker werd getrokken. De kaart wordt op dit moment verkocht voor ongeveer € 120,00 tot € 150,00, afhankelijk van hoe perfect de kaart is. Een verlies van maar liefst € 200,00 voor ons!

Charizard uit Celebrations

Charizard Celebrations
Charizard Celebrations – Wat een prachtige kaart en de Japanse is nog mooier!

Een andere en de laatste Charizard kaart van deze blog. De Charizard uit Celebrations is een reprint van de base set Charizard met een toegevoegde Pikachu logo. Ook deze kaart was zéér populair en wilde alle kinderen én volwassenen trekken bij ons in de winkel. Wij hebben de kaart ook overgenomen van iemand die hem trok voor € 120,00. Goede of slechte deal? Nou..

Niet echt. Ook deze kaart is flink in waarde gedaald en is in Europa te krijgen voor € 85,00 – € 100,00. Ook een verlies! Investeren lijkt tot nu toe niet bepaald te lonen, al kochten wij de kaarten natuurlijk ook voor de verzameling en om in de vitrine te plaatsen en niet om door te verkopen.

Modernde losse kaarten van Charizard lijken tot nu toe dus niet echt een ideale investering te zijn geweest. Dit geldt overigens ook voor de rainbow Charizard VMAX uit Champion’s Path en de Shiny Charizard V uit diezelfde set. Deze kaarten gingen voor € 400,00 – € 500,00 per stuk voor een lange tijd na release in september 2020, maar zijn ingekakt naar € 150,00 – € 170,00. Ai…

Oké, losse moderne Charizard kaarten zijn dus best een risico gebleken. Hoe zit het met sealed producten? Sealed producten zijn producten die ongeopend blijven en in de originele plastic verpakking worden bewaard.

Celebrations Ultra Premium Collection

blank
Ohhhh de Ultra Premium Box die nergens te krijgen was!

Ben jij één van de weinige mensen die deze box heeft weten te bemachtigen tegen de adviesprijs van rond de € 160,00? Gefeliciteerd! Je box is meer waard geworden! In tegenstelling tot de losse Charizard kaarten is deze box wél een goede investering gebleken. Dit is ook een box waar scalpers massaal op hebben ingezet. De adviesprijs was zo rond de € 160,00, maar de werkelijke verkoopprijs was vaak hoger en bedragen rond de € 200,00 waren niet uitzonderlijk. Op de 2e hands markt ging de prijs ook al gauw omhoog naar € 300,00. Hoe is het nu? Nou, de box is verkrijgbaar voor zo’n € 350,00! Dat zijn bedragen om niet vrolijk van te worden als verzamelaar, maar als opkoper om ze door te verkopen is er dus flinke winst te halen.

Hidden Fates Elite Trainer Box

Pokemon Hidden Fates Elite Trainer Box
Pokemon Hidden Fates Elite Trainer Box: onze liefde

Ahh yes, de Hidden Fates Elite Trainer Box mag niet ontbreken in dit bericht. Wij hebben ontzettend veel geluk gehad dat onze leverancier (waarvoor dank <3) ons begin 2021 zegende met liefst 980 van deze Elite Trainer Boxen (ter vergelijking, tijdens de corona-periode kregen we van sommige nieuwe ETB’s slechts 10 stuks!). Deze boxen verkochten wij voor een bedrag van boven de adviesprijs: € 85,00. De reden dat wij dat deden was tweevoudig: enerzijds omdat de prijs op de 2e hands markt rond de € 125,00 lag en anderzijds omdat wij eerlijk gezegd het geld nodig hadden. Wij hadden mega-orders openstaan voor Hidden Fates producten en dat moest natuurlijk betaald worden. Door de Hidden Fates producten (inclusief de tins) konden wij ook de stap maken van kleinschalige webshop naar een grote speler op het gebied van Pokémon kaarten. Hoewel het nooit leuk is richting de verzamelaars en fans om meer te vragen dan de adviesprijs, vonden wij de prijs gerechtvaardigd. Dit ook omdat wij wisten dat de prijs van de boxen weer fors zou stijgen. Hadden wij gelijk?

Wel verrek, ja! Op dit moment zijn de goedkoopste Hidden Fates Elite Trainer Boxen te verkrijgen voor rond de € 130,00. Ook hier zien we dus dat een geseald product leidt tot winst.

Evolving Skies Booster Box

Pokemon Sword and Shield Evolving Skies booster box
Pokemon Sword and Shield Evolving Skies booster box: de populairste booster box van de Sword and Shield era

We gaan even naar een wat recentere box. Evolving Skies! Tot een maand geleden nog beschikbaar in onze winkel voor € 165,00 en vervolgens € 185,00. Booster boxen zijn voor ons als winkels erg duur om te kopen, terwijl de winstmarges zeer laag zijn. Een prijs van € 185,00 voor een booster box lijkt hoog, maar omgerekend naar winstmarge stelt het best weinig voor. Vanwege de moordende concurrentie worden booster boxen dan ook met name gebruikt als lokkertjes. Toen de box uitkwam was die bij prijsvechters te koop voor rond de € 130,00. De niet-prijsvechters boden hem vaak aan voor € 165,00, zoals wij. Stel je kocht de box bij ons en liet hem dicht en je wil hem nu verkopen, wat levert ie op?

Rond de € 250,00 moet je aftikken op hem te kopen en dat zijn de goedkoopste die we in Europa kunnen vinden. Winst! Ook hier zie je dus dat een gesealde product in waarde stijgt. Onze verwachting is overigens dat deze boxen makkelijk de € 500,00 gaan halen op termijn. De Eeveelutions (evolutie-Pokémon van Eevee) zijn immens populair en deze set zit er vol mee. Zelfs als je nu dus de box koopt voor € 250,00, verwachten wij dat je over bijvoorbeeld twee jaar met gemak winst maakt. Zelfs een prijs van € 750,00 – € 1000,00 sluiten wij niet uit, naarmate deze box steeds minder te verkrijgen is. Het helpt ook dat de kaarten uit deze set overwegend veel waard zijn (Umbreon VMAX als jackpot!).

Gelet op deze drie voorbeelden lijken gesealde producten dus een goede investering te zijn.

Toch meer zin in wat risicovoller beleggen of investeren? Nou, kijk dan eens naar Japanse kaarten!

Japanse promo’s en full art supporter kaarten

Wij zelf zijn verliefd op Japanse Pokémon kaarten. De print kwaliteit is zo ontzettend veel beter, de kaarten komen veel eerder uit én er zijn veel kaarten die wel in het Japans uitkomen, maar niet in het Engels. Mijn duurste privé aankoop tot dat moment (2019) was een prachtige promo-set die ik kocht van een Italiaan. Mensen die bij ons in de winkel zijn geweest hebben ongetwijfeld mij erover horen praten: de Munch Retrospective set!

blank
My prize: de Munch Retrospective PSA 10 set!

Psyduck, Eevee, Pikachu, Mimikyu en Rowlet. Deze vijf Pokémon zijn samen de Munch: A Retrospective set. Tijdens een expositie in Japan van allerlei werken van de kunstenaar Edvard Munch in Japan werden deze kaarten als promo-kaarten uitgebracht. Toen ik ze zag op Ebay was ik meteen verliefd. Ik MOEST ze hebben! De kaarten werden naar mijn weten gratis weggeven in Japan, waardoor het wrang voelde dat ik maar liefst € 500,00 moest neerleggen voor dit hele setje. Dit was tot op dat moment mijn duurste Pokémon aankoop ooit, maar soms moet je je brein uitschakelen en gewoon doen waar je zin in hebt 😉 Ik wil benadrukken dat dit setje puur is gekocht. Who gives a darn dat ie in waarde zou stijgen, daar was ik niet mee bezig.

Maar in waarde gestegen is ie. En niet zo’n klein beetje ook. Een lage schatting is dat de set momenteel € 5000,00 waard is, oftewel het tienvoudige van wat ik ervoor heb betaald in 2019. Dit zag niemand aankomen: puur geluk. En de Italiaan? Die zal nu wel vloeken 😉

Lillie Full Art

blank
Samen met de Munch set onze favoriete kaart

Mijn nichtje is helemaal gek van Lillie. Mijn schuld trouwens, ik heb haar met het Pokémon virus besmet. Zelf ben ik een ontzettend grote fan van illustrator Naoki Saito, die in opdracht van The Pokemon Company regelmatig Pokemon kaarten tekent. Eén van die kaarten is de prachtige Lillie Full art die in het Engels uitkwam in Ultra Prism en in het Japans in de High Class GX Battle Boost set.

Een prachtige kaart die in het echt met alle kleuren ontzettend goed tot z’n recht komt. Ook niet onbelangrijk: Lillie is een meid. Ik ben zeker geen autoriteit op het gebied van Japanse cultuur, maar ik weet wél dat de Anime Cultuur daar een ding is en schattige meiden is een onderdeel ervan. Schattige meiden, hoe… bijzonder het wellicht ook klinkt, ligt gewoon goed in de markt en er is zelfs een term voor bedacht: Waifu en Waifu-tax. Je kan ook niet ontkennen dat vrouwelijke supporter-kaarten véél meer waard zijn dan mannelijke supporter-kaarten, zowel bij Pokémon als andere TCG-spellen.

Lillie is een erg populaire personage in de Pokemon wereld en de Pokemon kaart van haar ziet er ook nog eens perfect uit. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat de waarde van de kaart is geëxplodeerd, mede ook doordat de set waaruit deze kaart komt niet bijzonder veel is geprint. Deze waardestijging zag ik aankomen en dat was reden dat ik in de afgelopen jaren 3 exemplaren van deze kaart heb gekocht voor 700 dollar voor 2 stuks (toen de dollar nog aanzienlijk minder waard was dan de euro) en voor ik geloof 500 euro.

Wat doet de kaart nu? Schrik niet: € 2000,00 per kaart ben je zeker wel kwijt, voor een kaart in goede staat. Sterker nog, een bekende Japanse site biedt de kaart in een “goede, maar niet perfecte staat” aan voor 850.000 yen, oftewel € 5800,00 (!) ten tijde van het schrijven van dit bericht. Als ik de kaarten nu zou verkopen, zou ik dus een flinke winst maken. Mja, ik ben een verzamelaar en wíl ze in principe niet verkopen. We zien in ieder geval dat ook in dit geval de waarde fors is gestegen en dit is al jaren een tendens: Japanse, vrouwelijke full art kaarten stijgen consequent in waarde.

Bovengenoemde site bestaat uit alle aanbieders in heel Japan, wat ook wel aangeeft hoe zeldzaam de kaart is. Deze kaart heb ik destijds gekocht omdat ik zeker wist dat ie meer waard zou worden. Yay, ik had gelijk!

Lisia Full Art

blank
Lisia: Naoki Saito strikes again!

Wij sluiten af met Lisia! Een Engelse PSA 10 kaart hiervan verkochten wij destijds voor € 120,00. Deze zou nu waarschijnlijk € 400,00+ opbrengen. En de Japanse? Nou, ook hier zag ik aankomen dat de kaart zou stijgen in prijs en in eind 2020 kocht ik 3 kaarten van Lisia voor $ 78,00 per stuk, zo rond de € 71,00 destijds. Met importkosten e.d. laten we het afronden op € 100,00 per stuk, zeer nadelig gerekend.

Lisia is net als Lillie geïllustreerd door Naoki Saito en het is wederom een schitterende kaart. De kaart blijf lange tijd op dezelfde prijs schommelen, maar zeer recent (in de afgelopen paar maand) is de kaart in waarde geëxplodeerd. Een perfecte Lisia in het Japans kost nu € 4000,00! Waanzin! En onze 3 kaarten zijn in perfecte staat.. Ook hier dus een fors winst, als we ze zouden verkopen. Natuurlijk kan de waarde in de toekomst dalen, dus het niet verkopen kan altijd lijden tot weer prijsverlagingen. Maar hoe dan ook, verlies lijden zit er natuurlijk niet meer in.

Dit illustreert overigens ook het verschil in waarde tussen Engelse en Japanse kaarten. Japanse, vrouwelijke trainer kaarten zijn écht waardevol, waardevast en populair. Dit terwijl de kinderen die bij ons in de winkel komen echt helemaal geen behoefte hebben aan deze kaarten: “ik wil een pokemon, geen trainer!”. Er is dus een zeer groot verschil tussen wat kinderen over het algemeen willen en wat verzamelaars willen, in ieder geval als het gaat om trainer of supporter kaarten.

Overigens: Engelse vrouwelijke supporter kaarten stijgen vaak mee met Japanse kaarten, al zal de absolute waarde wel bij deze type kaarten veel lager blijven dan bij de Japanse. Zie het zo: een Engelse kaart stijgt van € 10,00 naar bijvoorbeeld € 350,00, terwijl een Japanse stijgt van € 70,00 naar € 2000,00. Beide zijn goede stijgingen, maar Japanse vrouwelijke supporters leveren nu eenmaal meer op. Dit is door de jaren heen een vaste tendens geworden, máár het risico blijft dat de markt instort en de kaarten weer dalen in prijs. Of zullen ze stijgen? Niemand weet het en dat maakt het ‘spel’ ook best leuk!

Samenvatting investeren in Pokemon kaarten

Tot zover deze blog. Hopelijk vond je het interessant en leuk om te lezen. Het is natuurlijk een ‘samenvatting;’, het geeft een beeld van de huidige markt die steeds veranderd. Wil je echt in detail ingaan op de materie, kom dan gezellig langs in de winkel om er over te praten! We zien in ieder geval dat het investeren in gesealde producten en Japanse promo-kaarten en vrouwelijke supporter-kaarten door de jaren heen heeft geloond, terwijl Engelse populaire Pokémon juist zijn gezakt.

Vond je deze blog leuk om te lezen? Stuur ons een mailtje om het te laten weten, zodat we in de toekomst ook meer moeite blijven steken in het schrijven van dit soort artikelen!