PSA Grading: waarom doen mensen dat eigenlijk?

PSA Grading

Wij zelf hebben een haat-liefde verhouding met kaarten laten keuren door de PSA. Hoewel wij als verzamelaars zeker de meerwaarde inzien van het keuren van jou prachtige Pokémon kaarten, kleven er ook wat risico’s aan en blijft het eng. Dat het eng is, hebben sommige verzamelaars recent in verschillende mate meegemaakt. Hierover zo meer.

Maar wat is überhaupt het keuren, vanuit het Engelse ‘graden’, nu precies en wat is PSA? Hoewel er meerdere bedrijven zijn die kaarten graden, gaan wij in dit artikel alleen even in op PSA.

PSA is een bedrijf dat is gevestigd in de Verenigde Staten. Het is mogelijk om jouw Pokémon kaart of andere kaarten, zoals sportkaarten, Yu-Gi-Oh! kaarten, Magic the Gathering kaarten et cetera, naar dit bedrijf op te sturen. Vervolgens gaan zij de kaart goed onderzoeken of echtheid en de staat. Des te beter de staat, des te hoger het toegewezen cijfer zal zijn op een schaal van 1 tot 10.

De officieel gekeurde kaarten met een cijfer worden vervolgens in een gesealde beschermhoes van hard plastic geplaatst. Waarom zou je dit doen? Nou, het werkt vaak waarde-verhogend. Er kan namelijk geen discussie zijn over de echtheid van de kaart. Daarnaast willen verzamelaars vaak een kaart met een zo hoog cijfer, waardoor de waarde van een PSA 10 kaart (hoogste cijfer) veel hoger zal zijn dan de waarde van een niet gekeurde kaart.

Shiny Charizard GX uit Ultra Shiny GX

Een voorbeeld is de Japanse Shiny Charizard GX uit de GX Ultra Shiny set (later in het Engels uitgekomen in de Hidden Fates set).

blank
Een met een PSA-10 gekeurde kaart in een hard plastic omhulsel

Als je deze kaart ongekeurd koopt, kost ie op het moment van deze blog rond de € 430,00 – € 500,00. Als je hem als PSA 10 wil kopen, moet je aanzienlijk meer aftikken: € 800,00 – € 1.000,00, afhankelijk van waar je hem koopt. De keuringskosten exclusief verzending voor de heen en terugreis naar en van de VS en aanvullende importkosten e.d. bedragen minimaal € 50,00. Zou je dus in de VS wonen, dan loont het keuren van je kaart enorm als je verwacht een 10 te krijgen.

Het keuren kan dus al snel waarde-verhogend werken. Het tegendeel kan ook gebeuren. Stel de kaart komt terug als een PSA 7. In dat geval levert ie wellicht € 500,00 op. Stel je kocht de kaart voor € 500,00. De keuringskosten komen er dan op en je hebt totaal dus € 550,00 uitgegeven, voor iets wat nog maar verkoopt voor € 500,00. Met de verzendkosten e.d. erbij, is het verlies nog groter.

Een tweede voorbeeld: Lillie Full Art uit Ultra Shiny GX

Een ander leuk voorbeeld is de Lillie Full Art uit dezelfde set als de Charizard GX van hierboven: de Ultra Shiny GX set.

Pokemon kaarten investeren
De immens populaire Lilllie uit Ultra Shiny GX; Engelse is te vinden in Ultra Prism

Hieronder een overzicht van de recente prijzen:

  • € 6197 voor een ongekeurde Lillie, die in goede staat is en kans maakt op een PSA 9 of 10 cijfer
  • € 6335 voor een PSA 9 gekeurde Lillie
  • € 12.283 voor een PSA 10 gekeurde Lillie

De keuringskosten die je moet betalen aan de PSA zijn gebaseerd op de verwachte waarde van de kaart na keuring. Stel je stuurt deze Lillie in. Je moet dan de zogeheten ‘Walk Through’ tier kiezen, wat maar liefst $ 600,00 kost. Na wisselkoersen e.d. komt dit ook neer op afgerond € 600,00.

Stel je zou je Lillie verkopen zonder te keuren. In theorie levert die dan € 6197,00 op, ten tijde van het schrijven van deze blog. Aangezien je geen extra kosten hebt, is dit je ‘winst’.

Stel je stuurt hem op en krijgt haar terug als PSA 9, dan wat? Nou, je hebt tenminste € 600,00 extra betaald. Daar komt ook nog verzending bij, inklaring, et cetera. Een recente PSA 9 kaart is verkocht voor € 6335,00, waardoor je dus na alle aanvullende kosten slechter af bent dan als je de kaart ongekeurd zou verkopen.

Daar staat tegenover dat als je de kaart als PSA 10 terugkrijgt, je de jackpot kan vragen. De waarde is dan namelijk maar liefst verdubbeld! Hierbij moeten wij opmerken dat de Japanse markt momenteel bezeten lijkt te zijn, waardoor het zeer lastig is om in te schatten of deze waardes ook zo blijven.

Het beschermen van je kaart, nostalgie en het ‘gewoon willen’

Bovenstaande voorbeelden zagen met name op waarde-optimalisatie. Het opsturen van je kaarten, om zo de waarde omhoog te krijgen. Lang niet iedereen stuurt echter om die reden de kaarten op. Voorafgaand aan de corona-periode was het vrij normaal om gewoon je leuke kaarten op te sturen, om ze in zo’n mooi hard hoesje te krijgen met een cijfer. Dat kon toen ook gewoon zonder al te veel gedoe, doordat je via tussenpersonen vaak rond de € 10,00 per kaart betaalde als je in grotere hoeveelheden kaarten opstuurde.

Voorbeelden van kaarten die wij nog tegen dit oude tarief konden keuren zijn hier te vinden.

Vond je dus je niet zo zeldzame Pikachu kaart erg leuk, ook al was die niet veel waard? Voor € 10,00 kon je hem laten keuren en tadaa, mooie hoes eromheen! Dit bleek achteraf allemaal iets te succesvol voor PSA te zijn, want er kwamen gigantisch veel nieuwe kaarten binnen om te keuren. Het gevolg was dat mensen tot 2 jaar moesten wachten om hun kaarten terug te krijgen. Volstrekt absurd natuurlijk.

Nu gaat dit niet meer lukken, omdat de goedkoopste prijs zonder lidmaatschap bij de PSA maar liefst € 50,00 per kaart is. Ai, die kaart van € 10,00 is het dus helemaal niet meer waard om te keuren. Voor ons is de lol van het keuren hiermee ook best weg: de huidige prijzen slaan nergens op. Het is natuurlijk ook deels bedoeld om minder goedkope kaarten binnen te krijgen om te keuren, zodat de hoeveelheid werk wat meer te overzien is. Desalniettemin is het evident dat PSA geld ruikt en de huidige prijzen reflecteren dat.

Daarnaast zijn ook de tussenpersonen verdwenen, die voor jou de kaart naar de PSA konden sturen. Het is namelijk best een gedoe, dat opsturen naar de VS. Als je eenmaal weet hoe het moet, stelt het weinig voor. Echter, om het de eerste keer goed te doen moet je je wel even goed inlezen. En hoe ga jij je duurdere kaarten verzekerd wegsturen? En met welke postdienst, als PSA aangeeft het via USPS of FedEx te willen ontvangen? De tussenpersonen namen al deze zorgen weg. Je stuurt je kaart naar een tussenpersoon en zij regelen de rest. Ideaal! Of toch niet? Daarover meer in onze volgende blog!

Hopelijk heb je aan de hand van bovenstaande voorbeelden een beetje een indruk gekregen van waarom mensen graag hun kaarten willen laten keuren en wat het precies is en welke prijzen er anno 2022 mee zijn gemoeid.