De Pokédex

Pokedex

De Pokedex

Iedere verzamelaar van Pokemon kaarten zal op een gegeven moment behoefte hebben aan overzicht. De Pokedex is daar ideaal voor. Deze Pokemon dex bevat een overzicht van alle Pokemon die er zijn. Het is daarbij goed om te weten dat de Pokemon pokedex dus niets over de kaarten uit de trading game zegt, maar puur gaat over de Pokemon uit de spellen en serie. Je kunt het zien als een beknopte Pokémon Encyclopedia zoals deze ook wel in boekvorm uitgebracht is.

National Pokédex

Om een duidelijke volgorde te geven aan de Pokemon, wordt de National Pokédex gebruikt. Deze complete encyclopedie bevat de Pokemons die in de region Pokemon dex voorkomen. De regio’s worden in de National Pokédex in de volgorde aangehouden: Kanto, Johto, Hoenn, Sinnoh, Unova, Kalos, Alola, Galar en Hisui. Doordat er nog steeds nieuwe Pokemon uitkomen, kan het zijn dat niet iedere Pokemon Pokedex up-to-date is.

Nieuwe Pokemon 2022

Een voorbeeld van nieuwe Pokemon 2022 is Cyclizar die tijdens de 2022 Pokémon World Championships bekend werd gemaakt. Ook nieuwe Pokémon uit de nieuwe Switch Pokémon games zullen in de nieuwe Pokemon kaarten te zien zijn. Bekijk dus regelmatig de Pokemon dex om op de hoogte te blijven. Je vindt onderaan de Pokemon Scarlet and Violet pokedex.

Nummers in de Pokemon dex

Doordat de Pokemon dex een gestandaardiseerd systeem is, zal het nummer van iedere Pokemon in iedere Pokedex overeen komen. Om een paar voorbeelden te geven:

  • Pokédex Bulbasaur is nummer 1;
  • Je vindt Charmander pokédex op nummer 4;
  • Pikachu staat in de Pokédex op nummer 25;
  • Op nummer 900 staat Kleavor enzovoort

Complete Pokédex

Een goede complete Pokédex bevat alle Pokémon en wordt goed onderhouden. Zelfs aangekondigde Pokemons die nog niet te zien zijn geweest in games, de serie of in kaarten, staan er al in, maar zonder nummer.

Is Pokédex Pokémon Go hetzelfde?

De Pokédex Pokémon Go houdt dezelfde nummers aan. De eerder genoemde Pokémon, die in het voorbeeld op nummer 1, 4 en 25 staan, komen hier op dezelfde nummers terug. Niet alle Pokémon zullen hier direct te vinden zijn. Daarvoor kan het zijn dat je nog even moet wachten op nieuwe spellen en kaarten. Uiteindelijk zal iedere Pokédex all pokémon bevatten, maar doordat er steeds nieuwe komen, zullen ze nooit allemaal up-to-date zijn.

Generaties en series

Pokemon kent twee verschillende manieren van nieuwe Pokemon uitbrengen. Ten eerste zijn er generaties, die je in een goede Pokemon dex terugziet. Ten tweede zijn er series, zoals je ook van de games en Pokemon kaarten kent. Bijvoorbeeld: de National Pokédex Heartgold & Soulsilver vind je terug in de Johto Pokedex. Er kan dus van tijd tot tijd een redesign van de Pokemon Pokedex plaatsvinden om ruimte te maken voor nieuwe Pokemon. Hierdoor worden starter Pokemon dichterbij hun evolutions geplaatst.

Gotta catch all Pokémon

De Pokédex is een ongelofelijk handige gids voor het ontdekken van nieuwe Pokemon. Het is zeker niet alleen voor nieuwe fans en verzamelaars. Ook de meest doorgewinterde Pokemon verzamelaar zal van tijd tot tijd de Pokemon pokedex erbij pakken. Als specialist in Pokemon kaarten hebben wij van Royal Cards de Pokemon dex standaard open staan. We checken daarin nieuwe kaarten die binnenkomen om een beeld te krijgen van waar deze in de Pokemon wereld staan. Door goed je kennis voor elkaar te hebben, weet je veel beter welke Pokémon je al hebt en, nog belangrijker, welke je nog kunt vinden.

Uitgebreide Pokemon dex

Er bestaan meerdere versies van de Pokédex, waarbij iedereen die een Pokedex bijhoudt zelf kan kiezen hoe uitgebreid hij of zij deze maakt. Je vindt op internet lijsten met simpelweg alle Pokemons onder elkaar in de volgorde van het National Pokedex nummer. Ook zijn er lijsten op generatie en ingedeeld per gebied met voor iedere Pokemon een type aanduiding. En er zijn hele uitgebreide lijsten die je kunt filteren. Je kunt per Pokémon niet alleen zien welk type het is, maar ook hoogte en gewicht, gender, categorie, statistieken en zwaktes. Daarnaast kun je zien welke evoluties er zijn. Als voorbeeld: Sneasler op nummer 903 is een evolutie van Sneasel op 215 die weer een evolution heeft in Weavile die op nummer 461 staat. We begrijpen dat voor een beginner dit lastig te volgen is, maar daar brengt de Pokedex dus duidelijkheid in.

Veelgestelde vragen

Hoewel de Pokedex duidelijkheid geeft, roept het ook veel vragen op. Onderstaand behandelen we een aantal veelgestelde vragen. Heb jij een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Als specialist in Pokemon kaarten nemen we graag de tijd voor je. We zijn zelf ook ooit begonnen met Pokemon kaarten verzamelen en zien het nu als onze rol om nieuwe verzamelaars wegwijs te maken in de prachtige wereld van Pokémon.

Bevat de Pokédex ook Pokemon kaarten?

Hoewel je in de Pokedex alle Pokemon vindt die op de kaarten staan, zie je niet welke kaarten er allemaal zijn.

Bestaat er een Pokemon dex app?

Er zijn meerdere onofficiële Pokedex apps. Een goed voorbeeld hiervan is DataDex – Pokédex for Pokémon in de Google Play store. Ook hierbij is het belangrijk dat de uitgevers de lijst up-to-date houden. Je kunt reviews lezen om de kwaliteit van zo’n app in te schatten.

Meerdere Pokemon kaarten met dezelfde Pokemon

Er zijn meerdere Pokemon kaarten met dezelfde Pokemon. Ter voorbeeld: Pikachu komt op zo’n 198 verschillende Pokemon kaarten voor. De kaarten staan daarmee los van de games en series. Alle Pokemon die voorkomen, zullen in de regel in de kaarten te zien zijn. Het kan echter zijn dat een Pokemon pas later in een kaartenserie komt terwijl deze al wel in de Pokemon dex te vinden is.