In Pokemon kaarten investeren? Slim of gevaarlijk? Een update na enkele maanden

Pokemon kaarten investeren

Op 11 november 2022 hebben wij een blog geschreven over het investeren in Pokémon kaarten en zijn wij enkele artikelen langsgegaan, zoals gesealde producten en losse Pokémon kaarten. Het leek ons leuk om even de producten van toen er weer bij te halen om te kijken of ze nu in prijs zijn gestegen of gedaald.

We zullen niet weer de hele blog uitgebreid doornemen. We raden je dan ook aan om eerst deze blog hier te lezen van 11 november 2022. Je ziet dan ook meteen veel achtergrondinformatie.

Charizard VMAX uit Shining Fates

De oh zo populaire shiny Charizard VMAX uit Shining Fates, februari 2021

De vorige keer noemden wij dat de kaart voor zo’n € 120,00 tot € 150,00 te verkrijgen was. Inmiddels is de prijs nog verder gezakt en is ie al te krijgen voor zo’n € 100,00 – 130,00. Niet een zeer groot verschil, maar ten opzichte van de piekdagen toen ie € 320,00 waard was, nog steeds een zeer tegenvallend resultaat. Zal de kaart ooit weer radicaal stijgen in waarde? Wellicht, maar dit zal nog jaren duren. Het aanbod is nu simpelweg te groot.

Charizard uit Celebrations

Charizard Celebrations
Charizard Celebrations – Wat een prachtige kaart en de Japanse is nog mooier!

De vorige keer was de kaart te krijgen voor € 85,00 – € 100,00. De kaart lijkt nu een zeer klein beetje duurder te zijn geworden, waarbij je nu vaak € 95,00 zal moeten neerleggen als minimum en tot zo’n € 110,00 kan oplopen. Al met al vrij stabiel. Wellicht zal de release van Pokemon Card 151 set later dit jaar de kaart weer wat populairder maken.

Celebrations Ultra Premium Collection

Ohhhh de Ultra Premium Box die nergens te krijgen was!

De vorige keer was de box verkrijgbaar voor zo’n € 350,00. Een half jaar later en de prijs is zowaar gestegen naar € 400,00! Een leuke stijging en dit laat zien dat sealed producten ook nu het nog steeds goed doen.

Hidden Fates Elite Trainer Box

Pokemon Hidden Fates Elite Trainer Box
Pokemon Hidden Fates Elite Trainer Box: onze liefde

Deze box was voor zo’n €130,00 te krijgen, een half jaar geleden. Je zou denken dat nu dus nog minder boxen in omloop zijn en de prijs dus weer verder gestegen is. Klopt dit? Soort van. De box is nu te krijgen voor € 150,00. Een stijging van € 20,00 is natuurlijk leuk, maar idioot veel is het niet. Desalniettemin is het nog steeds erg veel geld voor een elite trainer box.

Evolving Skies Booster Box

Pokemon Sword and Shield Evolving Skies booster box
Pokemon Sword and Shield Evolving Skies booster box: de populairste booster box van de Sword and Shield era

In november zeiden wij het volgende:

“Rond de € 250,00 moet je aftikken op hem te kopen en dat zijn de goedkoopste die we in Europa kunnen vinden. Winst! Ook hier zie je dus dat een gesealde product in waarde stijgt. Onze verwachting is overigens dat deze boxen makkelijk de € 500,00 gaan halen op termijn. De Eeveelutions (evolutie-Pokémon van Eevee) zijn immens populair en deze set zit er vol mee. Zelfs als je nu dus de box koopt voor € 250,00, verwachten wij dat je over bijvoorbeeld twee jaar met gemak winst maakt. Zelfs een prijs van € 750,00 – € 1000,00 sluiten wij niet uit, naarmate deze box steeds minder te verkrijgen is. Het helpt ook dat de kaarten uit deze set overwegend veel waard zijn (Umbreon VMAX als jackpot!).”

Hoe is het nu, een half jaar verder? Het was € 250,00 en het is nu… € 350,00. Minimaal. Een forse stijging in een half jaar tijd en een stijging die wij ook wel verwachtten. Deze box (en andere booster boxen) zullen ongetwijfeld verder in waarde blijven stijgen, naarmate het aantal gesealde boxen in de wereld verder zal afnemen met de dag.

Japanse promo’s en full art supporter kaarten

Wij zelf zijn verliefd op Japanse Pokémon kaarten. De print kwaliteit is zo ontzettend veel beter, de kaarten komen veel eerder uit én er zijn veel kaarten die wel in het Japans uitkomen, maar niet in het Engels. Mijn duurste privé aankoop tot dat moment (2019) was een prachtige promo-set die ik kocht van een Italiaan. Mensen die bij ons in de winkel zijn geweest hebben ongetwijfeld mij erover horen praten: de Munch Retrospective set!

My prize: de Munch Retrospective PSA 10 set!

Psyduck, Eevee, Pikachu, Mimikyu en Rowlet. Deze vijf Pokémon zijn samen de Munch: A Retrospective set. Een lage schatting in november was dat de set € 5000,00 waard was. Het gaat om een PSA 10 gekeurde set.

En nu? Er vindt momenteel een veilig plaats van deze set door een Australiër met als beginprijs zo’n € 7100,00. We gaan het in de gaten houden of ie ook daadwerkelijk geveild gaat worden voor deze prijs. Gelet op de individuele prijzen van de Mimikyu en Pikachu recentelijk is dit best aannemelijk. Dat de set sindsdien in waarde is gestegen, is wel vrij duidelijk.

Lillie Full Art

Samen met de Munch set onze favoriete kaart

De vorige keer gaven wij al aan dat deze kaart krankzinnig is qua waarde, even vrij vertaald. Wij zeiden:

“Wat doet de kaart nu? Schrik niet: € 2000,00 per kaart ben je zeker wel kwijt, voor een kaart in goede staat. Sterker nog, een bekende Japanse site biedt de kaart in een “goede, maar niet perfecte staat” aan voor 850.000 yen, oftewel € 5800,00 (!) ten tijde van het schrijven van dit bericht.”

Bovengenoemde site bestaat uit alle aanbieders in heel Japan, wat ook wel aangeeft hoe zeldzaam de kaart is. Ondertussen zijn alle kaarten op de Japanse site uitverkocht en zijn de prijzen wederom fors gestegen. Een PSA 9 kaart is recent verkocht voor € 12.000, een ongekeurde kaart voor hetzelfde bedrag en een PSA 10 kaart voor € 30.000. Oei. Jep, Lillie blijft maar stijgen in waarde. Zal dit zich voortzettend of gaat ie een keer crashen? Tijd zal het zeggen! Voor € 5.800,00 ga je de kaart in ieder geval absoluut niet meer krijgen, althans niet in mint/near mint staat.

Lisia Full Art

Lisia: Naoki Saito strikes again!

De vorige keer ging een perfecte Lisia in het Japans voor zo’n € 4000,00! En nu? € 3000,00! Nog steeds erg veel geld, maar het ziet er naar uit dat de kaart de hogere prijs niet kon vasthouden. Het aanbod van deze kaart is wel zéér klein momenteel, dus we sluiten niet uit dat de prijs weer zal stijgen. We hebben ook het gevoel dat bedrijven in Japan geprobeerd hebben om de prijsstijgingen van Lillie na te bootsen, maar dus niet met hetzelfde succes als eerst. Vergeet overigens niet dat de kaart twee jaar geleden te koop was voor minder dan 100 euro. Hoewel de extreme prijs dus wat is afgezwakt, is de prijs nog steeds krankzinnig hoog.

Voor zover deze update van onze vorige blog met de huidige ontwikkelingen! Een belangrijk detail: de markt in Japan is momenteel echt bizar. Nieuwe kaarten kosten nu al honderden euro’s, meer specifiek weer de vrouwelijke Supporter kaarten zoals Dendra, Miriam en recent Iono. Ook booster boxen zijn historisch hoog geprijsd, wat helaas de reden is dat wij ze momenteel niet in onze winkel aanbieden.