Informatie over Wartortle

Wartortle is een tweevoetige, indigo reptielachtige Pokémon die lijkt op een schildpad. Hij heeft bruine ogen, een donkerblauwe streep op elke wang en twee scherpe tanden die uit zijn bovenkaak steken. Hij heeft drie klauwvingers en puntige tenen. Aan elke kant van zijn kop zitten veerachtige oren bedekt met een lichtblauwe vacht. Een bruine schild met een lichtgele onderkant omhult zijn lichaam. Een dikke, witte rand scheidt de bovenste en onderste helft van zijn schild. Een oudere Wartortle kan littekens en algengroei op zijn schild hebben. Uit de onderkant van zijn schild steekt een dikke, golvende staart die ook een lichtblauwe vacht heeft en niet volledig in zijn schild kan worden teruggetrokken. Zijn staartvacht zal donkerder worden naarmate hij ouder wordt. Zijn staart wordt gezien als symbool voor een lang leven vol geluk, waardoor deze Pokémon populair is bij ouderen.

In vergelijking met Squirtle is het voor Wartortle lastiger om op het land te lopen en zijn evenwicht in het water te bewaren. Dat komt omdat de Pokemon veel groter is en tevens een groter schild heeft. Om toch het evenwicht in het water te kunnen bewaren moet Wartortle daarom ook gebruik maken van zijn harige oren en staart. Deze worden als roer en ter stabilisatie gebruikt. Door lucht in zijn vacht op te slaan, kan Wartortle langdurig onder water blijven. Tijdens het jagen onder water verstopt de Pokémon zich om zijn prooi te verassen.

In de anime is te zien dat Wartortle samen met Squirtle en Blastoise in kolonies op eilanden leeft. Desondanks lijkt de Pokémon vooral zoetwatervijvers- en meren te prefereren.